January 22, 2013

embah dah pergi ......

assalamualikum wbt.

1040 - mak msg
embah tenat dah masuk hospital Tg.Karang pagi td . Doakan embah
 dalam mamai aku bangun tersentak. ehh jap bukan malam td kenduri doa selamat utk embah ke. terus on lappy. on fb. im abg anas. usha fb embah.com. terus naik bilik. nak balik cepat. cepat. cepat. cepat.

tapi ... tak cepat pon. ak lambat. lambat. lambat sgt. sgt.  kemas bilik. basuh baju. lambat sgt. kenapa aku lambt sgt wktu nih.

1230 - mak call
jaa..embah dah takde (dlm esak)...embah dah takde...mak ingat nak balik rumah kejap tibe2 cik kom call mak bgtw embah dah takde...baliklaa jaa..
aku diam. terkedu. td pegang fon nak call prebet nak g ktm tapi.. ak pandang kasut. lama. pakai cepat. lari turun bawah. yanie. yanie. yanie. nak balik cepat. nak tengok embah. aku sayang embah.

clueless. aku blurr sgt. ak tak tw nak buat apa. sg.buloh. pudu. kuala selangor. rumah embah. otak aku lambat. lambat sgt. nangis. nangis. nangis lagi.

sebab aku sampai rumah embah lambat. semua dah balik dr kubur. jenazah embah dah selamat dikebumikan. tak sempat tengok. tengok mak. tengok ayah. mata merah. ayah sedih. aku jadi sedih.


 family day embah.com

embah sayaaa..


the last picture - embah dah sakit. baru keluar dr kpj damansara. duduk kat umah wak mah. before balik usim hari tu, embah mcm ni lah aku jumpe. embah mengeluh sekali. sakit perut. tak selesa pakai bengkung. tulang belakang embah retak so, embah kene pakai bengkung utk rapatkan balik n bagi selesa. 

dah mcm ni baru rindu embah marah2 sbb lambat dtg rumah embah walaupun dah lama cuti. rindu sgt. terkilan.

semoga arwah embah tumirah sentiasa dicucuri rahmatNya dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman ; al-fatihah
saya sayang embah saya. saya nak raya mana lepas ni. saya dah takde embah. 

January 17, 2013

switch on back

assalamualaikum wbt.

packing DONE !!
mission nak buat puding roti jeli pon DONE !!

ehh tu jee ke mission aku cuti seminggu ni?? well tu je kot yang mampu aku buat . ehh jap ada lagi satu lahh . buat tudung sendiri . handmade tau - jahit sendiri ngeee :) dgn bantuan mak yanie lahh kann. chiffon.

tudung chiffon handmade pon DONE !! jugak

........................................................

exam over last week . jumaat. principal of chemistry pnye paper. little bit rasa mcm tak puas pon ada jugak masa jwb paper hari tu. well it's already over. tawakaltu 'ala ALLAH je lah sekarang kann. ayah kata waktu-waktu getir sbenarnye adalah lepas exam. hubungan dgn ALLAH kene jaga. doa kene banyak. solat malam kene selalu buat. aaaaaaaaaaaaaaaa ngeeeee *telan air liur. guane ni? adussss. tembak dahi. time tu ayah marah sbb solat asar lambat. tertido. emmmm terpikir balik. garu kepala. hari tu masa lepas spm pon ayah ada pesan mcm ni. waktu rajin sikit kot sbb spm kan. exam besar. penentuan hidup lah katakan. tapi exam sem ni pon penentuan hidup jugak bagi aku. still kekuatan bangun malam tu memang tak berapa nak ada lah kalau kat rumah. homiee domieee kitee kann. kat kolej bole kot. selalu gak terbangun sbb panas *kadang2. yoshh ajahebat. kuat2 allah syg kita. kita kene syg allah jugak. <3 p="p">

esok kene balik usim balik. alsp start next monday . mak gaiii awal kann aku balik. ada mcm2 perkara nak buat. bukan perkara nak buat - hal nak kene pegi. thats why lahh kene switch on balik mood study and off perangai malas. alsp - belaja arab.

 you can do it haja !!


January 9, 2013

ujian dalam ujian

assalamualaikum wbt.


alhamdulillah dah selamat 4 paper ak redah utk final exam sem ni. tinggal lagi berbaki 1 paper - principle of chemistry . core subject aku sem ni dgn bangga dan jayanya membawa nilai 4 credit hour. perghh mantap kan !!

exam ni ujian biasa lah dalam menuntut ilmu kann. ujian yang nak uji tahap mana kefahaman kita belajar selama satu sem ni . ujian ni agak berat lah kan. tapi rasanye ujian biasa ni lagi berat kalau ada ujian lain yg datang sekali dengannya kannnnn. ujian hidup .

mula-mula sakit tekak pastu selsema pastu sambung sakit kepala pulak dan kemuncaknye demam . tapi nasib baik tak seteruk hari tu. bila nak blaja rasa tak semangat langsung padahal tak abes revise lg. dah lah pantang satu bab - bab makan ubat . tapi disebabkan ak nak cpt2 lah sehat yelah kan nak exam. ubat dgn aku mcm isi dgn kuku , aur dgn tebing , sungai dgn perahu , panda dgn rama-rama dan seumpamanye lahh. terbaik kan aku . *serius ak rasa bangga dgn diri sendiri sekarang . well dah hidup 20 tahun kannn.


shak kata demam time exam ni byk hikamhnye. Allah nak bg pelangi kann mestilahh kene hujan dulu.
mak kata pulak demam ni sbb aku byk buat jahat dengan org. Allah nak hilangkan dosa tu.

emmmmm a'ahh kot smlm baru je buat jahat dgn ily - prank bday dy . terbaik lahh . mandi tepung minyak air longkang . tp ak pon kne sekali jugak cume tak dahsyat mcm dy lahh.

bersabarlah dan kuat hadapi ujian . ni semua duniawi . tapi kalau takde duniawi tiadalah ukhrawi kannnn.




ada yang kata ujian ni tanda Allah sayang kat kita . emmm seronok pulak . yelah mesti seronok bila tahu ada yang sayang kita lebih . tinggal kita lah nak sayang Dia sepertimana Dia sayang kita balik :)

January 1, 2013

hey exam

assalamualaikum wbt.

lamanye tak post entry baru #ayatcliche. serius lama kan dah berbulan jugak lah rasanye. dah demam kot aku ni tetibe post entry baru di blog setelah sekian lama tak buat apatah lagi di ambang malam esok final exam. hahaha gelak sendiri. itulah orang kata ilham datang tak kira masa yang penting wifi ada brulah bole buat kannn.



now playing ; ya hanana di wedding irma hasmie

semenjak 2menjak nih suka sgt dengar qasidah ni. tenang je rasanye walaupun nak donlod tu agaklah tak tenang yelah dekat separuh hari baru dapat donlod video 7minit ni. teringat peristiwa hari tu masa tu baru lepas donlod video ya hanana ni . tengah nak dengar lah pastu ada akak mane tah datang bilik nak jual makanan pastu dy kata "ehh dengar apa tu?" - "qasidah" - buat muka terkejut " wahh bagusnye" - haahaha dalam hati 'ehh tetibe rasa baik sgt' . yelah org lain kan bese tengah tgk movie. hahaha -  otomatik terus hilang pahala dengar mnde baik sbb bangga diri melampau.

petang tadi mak call. time tu tgh usha2 fb tengok post mak kat group family wish kitorg (abg abu, kak nisah, abg jipah n including me) nak exam this week. mak always be there for us. sayang mak sgt2. kadang2 sakit perut sikit pon nak bgtw mak sbb apa? rase kalau bgtw mak dpt hilangkan sikit sakit tuh. tulah kehebatan penangan dan kata-kata seorang mak kannn.


mak call tanye esok paper ape pastu esoknye ape. kiranya mak tanye schedule exam lah pastu mak suro tido awal dan pesan2 seorang mak kpd anaknye yg comel lah. haha. then, mak cter knape mak call. rupenye sbb mak rindu kat anak2 nye yelah mood baru lps anta luqman balik asrama. tinggal lah adik sorng kat umah temankan mak bile ayah gi masjid. dari 8 tinggal sorang je. rindu lah pulak nak balik umah. takpe2 cool je lagi 2minggu kita boleh balik rumah dgn gembiranye okeyyy.

untuk sem1 ni final exam aku 5 paper je. JE lah sgt ye haja. hahaha. byk jugak kena baca lagi2 subjek titas. rupenye wahai anda-anda di luar sana sejarah takkan lari drpd anda lps abes spm unless anda pegi obersee (kiut jugak ejaan aku) or lain2 reason lah. tapi "mereka yang tidak mempelajari sejarah akan mengulanginya" ecece . betul kan quote aku ni? maksud aku yg buruk2 lah. kalau zaman kegemilangan tamadun islam kita patut ulanginye lagi kaaaann. penat sebenanye blaja sejarah tamadun2 mcm tu sbb mnghafal kan tapi menarik sbnanye lg2 part sejarah melayu. bab asal usul istilah je dah dekat 7 ke 8 pendapat. menarik okeyy mende tu.

tapi bile masuk part exam. lenguh jugak nak ingat fakta yang punye lah bergunung ganang (bapak melampau hyperbola) ceeeehh sbna'y takdelah sgt. thanx to exam lah sbb without u ak tak paham lah anything in everything yang ak blaja. yeah a bit tough but worth it lah. tapi ak still tak enter button publish kat ats tu pasaipa?? una dah msg ajak turun revise arab sme2 kann.

okeyy - saya otw nak tekan button tu skrg :p

*bittaufik wannajah kwn-kwn sume ! -usimian-slissian-

ehhh lupe nak wish *SELAMAT TAHUN BARU MASIHI* may 2013 make us better than 2012. Jom berazam menjadi mukmin segak @ mukminah yg comel !! (quote mun) ngeee :D

p/s perasan tak info diri kat ats tu pon dah lain . i am twenty now . haha