October 8, 2013

apresiasi kepada diaa


assalamualaikum w.b.t

nama dia abidah . aku panggil dia bidd . kadang-kadang abid . dia hebat . hebat dalam mengawal emosi . hebat sangat . aku kadang-kadang cemburu melihat kesabaran dia . dan kadang-kadang juga dia yang mengingatkan aku erti sabar . bukan secara lisan tapi dengan melihat tingkahnya . terima kasih ALLAH hadirkan dia sebagai tukang ingat bahawa sabar itu adalah manis .






Dan kami partner main silat . weeeeeeee :)

July 6, 2013

Jiwa kita yang berbeza



Assalamualaikum wbt.

Entry baru setelah berbulan lamanya kann . Hebat haja tinggalkan blog ni smapai hampir hilang dari kenyataan dalam hidup . hahaha . itu kelakar

Entry ni aku karang malam . malam yang menunjukkan usia aku sudah hampir sebulan aku menjadi seorang yang benar-benar hajar hadis 20 tahun . aku sudah menginjak dewasa . masih belia remaja tapi jiwa keanak-anakan mungkin masih terselit disebalik pemikiran emosi yang sudah mencapai standard kematangan . inshaallah doakan .

Terima kasih yang aku tak dapat nak ungkapkan dengan kata-kata dan tindakan yang sewajarnya kepada sahabat kawan yang meraikan birthday aku even awal sehari . I am really appreciate your effort . first time sambut dengan kawan sangat terasa kelainannya . iyaa sangat berbeza . keraian itu bukan dalam kasih sayang yang tersurat tapi tersirat . terima kasih .
Alhamdulillah final exam semester 2 dah selamat aku harung dengan bahagia . sekali lagi terima kasih kawan . husna . abid . mungkin exam itu jadi lebih mudah dan kurang masamnye jika kita harung bersama dengan sebuah perkongsian . kita berkongsi berbincang bertengkar dan bergaduh besar dek ilmu . manis bila dah berlalu . masam tatkala ia melalui . pengalaman . kawan . xoxo

Dalam bulan-bulan kebelakangan ini aku perasan emosi itu apa . aku selalu meremehkan benda tu dulu . sekarang aku rasa ia berbeza . permainan perasaan . emosi bercelaru . hormon tak tentu hala . iman naik turun . sehingga kadang-kadang memakan hati . bila aku terbuka . mereka semakin terbuka . tapi hanya kepada aku . lihat , ia berbeza .

SekreFAST . Sekretariat Fakulti Sains dan Teknologi . Alhamdulillah dapat amanah jadi krew untuk biro akademik . serius aku rasa ada makhluk yang nak prank aku . lawak luar alam kelakar gilaaaa aku boleh masuk biro akademik . well orang bagi kita terima . inshaallah kita buat .

Cuti semester dah mula tapi terkilan sedih dan rasa bersalah menghempap berganda-ganda atas aku . pertama : training silat . kedua : program rohingnya bulan puasa . ketiga : masum

Ada satu ketika aku rasa sangat sangat sangat reluctant nak pergi . dek memikir hati mak yang dah dalam benar rasa terkilan . tapi pada ketika tu aku dihempap lagi dengan tanggungjwab yang lagi mega aku rasa walau tak seMega mana orang lain rasa . marah terkejut sedih berkecamuk emosi aku sampai aku boleh meleleh air mata pada ketika itu jugak . surprised . aku tak sangka aku sekarang jadi seorang yang semakin mudah menitiskan air mata . aku benci emosi terumbang-ambing .

Kenapa aku reluctant nak pergi ? sejarah dan pengalaman . perasaan terkilan mak itu walau hanya sekali dia luahkan even dalam nada gurauan aku rasa itu satu bebanan . sejarah kakak mungkin aku ulangi . mak mengiakan tapi aku taknak . bukan . aku takkan . aku lain . hati mak kann mestilah dah selam hati aku lebih dalam sedalam dia menyelami hati kakak . orang kata ni pengorbanan tapi korbankan hati mak lagi sanggup ke ?

Dalam yang tersurat mak izinkan tapi yang tersirat mak memerlukan . tinggal aku je ke ?
ALLAH hadirkan ujian dugaan itu untuk menunjukkan sayang kepada hambanya . aku seakan tak mampu kawan . tolong aku kawan . tolong lihat wajah aku dan faham hati aku sebelum suarakan pendapatmu kerana jiwa kita berbeza bukan sama .


*entry kali ini aku lebih berpujangga dari bermadah . angkara Zahiril Adzim . maaf .

March 18, 2013

Kerana nama mereka sama ~


Assalamualaikum w.b.t

Seorang si kecil dan seorang si besar tapi nama mereka sama . serupa . riang dengan telatah si kecil tenang melihat kedamaian si besar .
 baru bape hari but I already missing u like crazy :)

who knows ....

February 14, 2013

manusia bodoh

assalamualaikum wbt.

agak kasar tajuk entry kali ni . manusia bodoh .

yee memang manusia bodoh terutama sekali bila dia tak dapat nak mengawal emosinye sendiri . emosi adalah sesuatu yang amat susah untuk kita kawal . kadang2 ianya lepas terkeluar begitu sahaja dari naluri diri kita sebagai seorang manusia .

pengajaran yang amat berguna untuk diri aku sendiri terutamanya . serius . bila emosi tidak dapat dikawal apa yang kita harapkan tidak akan terjadi tetapi yang kita tidak jangkakan akan terus terjadi . ianya teruk . worst .

u may become the worst person in the world if u let ur emotion take over urself .

tapi manusia kaaannn . biasalah . tak sempurna . banyak cacat celanya . menjadi yang paling teruk mungkin berkali-kali tapi tidak selamanya . membina diri dalam mengharungi kehidupan .

February 6, 2013

enjoying in trying

assalamualaikum wbt.

mood ; hujan

terasa tgn sipi2 kene air hujan . hehehe yelah dah ak dok betul2 sebelah tgkap . tak tutup pulak tu kompem kne tempias hujan kaannn. mcm sweet sgt . walaweeeee ~~~~

dah seminggu lebih juga lahh aku start cuti sem ni so far so good lah. task biasa lah aku kene buat everytime ak cuti , well u know - masak , basuh baju , sidai baju , kemas rumah , lipat baju - keje2 suri rumah selalu buat lah . kiranyee cuti adalah masa untuk aku menajamkan ilmu kesurirumahan aku. apekebende punye term tah aku gune . tibaaiii . since mak keje and ayah pon keje , aku laaaaa yang kene buat kann.

biasanye time cuti camni aku akan try resepi baru macam buat puding ke kek ke and so on lahh. tapi cuti kali ni aku try something different which is menjahit . waaaaaahh seronok wey menjahit. tapi ak jahit tudung laa. semua ni start masa cuti before alsp , aku dgn una try jahit tudung sendiri dgn tunjuk ajar dari mak yanie. well she is tailor . expert . learn from expert okeyy. anddd its great.

bila aku pakai tudung tu - yang ak pilih sendiri material and jahit sendiri - almost everyone tegur. weeeee tau tak betape suke dan riang gembiranyee hati aku. hahahaha macam kanak2 sikit lahh tapi ada aku kesah . my effort tau. ingat senang. cettt mmg senang je sbna'y aku je buat susah . ngeeee :D

since ramai yang tanya aku pon try laa buat lagi bile start cuti and upload laa kat instag n twitter . marketing bebeh . hahhaha . saat ada orang nak tempah hati aku melonjak gembira tak terkata . weeeeeeeeeeee ~ lagi . tapi aku rasa cuak jugak . aku baru amatur . jahit pon biasa2 je . senget sikit2 tu mestilah ada . tu yang takut nak jual tu . tapi bile siap je jahit satu tudung , seronok sgt. rasa mcm menang piala sumbangsih . weeeeeee ~ lagi . hehehe propa kuat betul.

so, aku mencuba sesuatu yang baru untuk aku which is menjahit andd aku rasa sangat seronok , i am enjoying every single minute in sewing . alaaa ak jahit gune mesin jee . mesin singer , baru lagi tau . hehehe . maybe someday bole buat branding sendiri . hahaha angan-angan beb . ehh bukan lah tu impian . impian baru haja ~








ni antara tudung yang aku dah berjaya dgn jayanye buat , ecececece *bangga sekejap . hehe . mula2 aku mmg buta tuli lah bab2 jenis kain ni tp ak blaja laa kenal sikit2 . jenis kashibo , chiffon . tapi tu maknye , ada lagi anak-anaknye , kashibo linen laa chiffon tah pape tah . hahhaa . aku langsung tak kesah , yang penting sedap selesa dan tak jarang . yess!! tu laa motip utamanyee :)

at the end of the day , aku sedar untuk memulakan dalam mencuba sesuatu yang baru memang agak cuak dan takut tapi once you try and you succeed it will become the sweetest thing ever ~ hehehe

dulu ada orang penah cakap kat aku " perempuan bukan perempuan kalau tak tau masak , tak tau mengemas , tak tau menjahit " - well aku dah betul-betul perempuan lah makne'y kannn . hahahha  :)

January 22, 2013

embah dah pergi ......

assalamualikum wbt.

1040 - mak msg
embah tenat dah masuk hospital Tg.Karang pagi td . Doakan embah
 dalam mamai aku bangun tersentak. ehh jap bukan malam td kenduri doa selamat utk embah ke. terus on lappy. on fb. im abg anas. usha fb embah.com. terus naik bilik. nak balik cepat. cepat. cepat. cepat.

tapi ... tak cepat pon. ak lambat. lambat. lambat sgt. sgt.  kemas bilik. basuh baju. lambat sgt. kenapa aku lambt sgt wktu nih.

1230 - mak call
jaa..embah dah takde (dlm esak)...embah dah takde...mak ingat nak balik rumah kejap tibe2 cik kom call mak bgtw embah dah takde...baliklaa jaa..
aku diam. terkedu. td pegang fon nak call prebet nak g ktm tapi.. ak pandang kasut. lama. pakai cepat. lari turun bawah. yanie. yanie. yanie. nak balik cepat. nak tengok embah. aku sayang embah.

clueless. aku blurr sgt. ak tak tw nak buat apa. sg.buloh. pudu. kuala selangor. rumah embah. otak aku lambat. lambat sgt. nangis. nangis. nangis lagi.

sebab aku sampai rumah embah lambat. semua dah balik dr kubur. jenazah embah dah selamat dikebumikan. tak sempat tengok. tengok mak. tengok ayah. mata merah. ayah sedih. aku jadi sedih.


 family day embah.com

embah sayaaa..


the last picture - embah dah sakit. baru keluar dr kpj damansara. duduk kat umah wak mah. before balik usim hari tu, embah mcm ni lah aku jumpe. embah mengeluh sekali. sakit perut. tak selesa pakai bengkung. tulang belakang embah retak so, embah kene pakai bengkung utk rapatkan balik n bagi selesa. 

dah mcm ni baru rindu embah marah2 sbb lambat dtg rumah embah walaupun dah lama cuti. rindu sgt. terkilan.

semoga arwah embah tumirah sentiasa dicucuri rahmatNya dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman ; al-fatihah
saya sayang embah saya. saya nak raya mana lepas ni. saya dah takde embah. 

January 17, 2013

switch on back

assalamualaikum wbt.

packing DONE !!
mission nak buat puding roti jeli pon DONE !!

ehh tu jee ke mission aku cuti seminggu ni?? well tu je kot yang mampu aku buat . ehh jap ada lagi satu lahh . buat tudung sendiri . handmade tau - jahit sendiri ngeee :) dgn bantuan mak yanie lahh kann. chiffon.

tudung chiffon handmade pon DONE !! jugak

........................................................

exam over last week . jumaat. principal of chemistry pnye paper. little bit rasa mcm tak puas pon ada jugak masa jwb paper hari tu. well it's already over. tawakaltu 'ala ALLAH je lah sekarang kann. ayah kata waktu-waktu getir sbenarnye adalah lepas exam. hubungan dgn ALLAH kene jaga. doa kene banyak. solat malam kene selalu buat. aaaaaaaaaaaaaaaa ngeeeee *telan air liur. guane ni? adussss. tembak dahi. time tu ayah marah sbb solat asar lambat. tertido. emmmm terpikir balik. garu kepala. hari tu masa lepas spm pon ayah ada pesan mcm ni. waktu rajin sikit kot sbb spm kan. exam besar. penentuan hidup lah katakan. tapi exam sem ni pon penentuan hidup jugak bagi aku. still kekuatan bangun malam tu memang tak berapa nak ada lah kalau kat rumah. homiee domieee kitee kann. kat kolej bole kot. selalu gak terbangun sbb panas *kadang2. yoshh ajahebat. kuat2 allah syg kita. kita kene syg allah jugak. <3 p="p">

esok kene balik usim balik. alsp start next monday . mak gaiii awal kann aku balik. ada mcm2 perkara nak buat. bukan perkara nak buat - hal nak kene pegi. thats why lahh kene switch on balik mood study and off perangai malas. alsp - belaja arab.

 you can do it haja !!


January 9, 2013

ujian dalam ujian

assalamualaikum wbt.


alhamdulillah dah selamat 4 paper ak redah utk final exam sem ni. tinggal lagi berbaki 1 paper - principle of chemistry . core subject aku sem ni dgn bangga dan jayanya membawa nilai 4 credit hour. perghh mantap kan !!

exam ni ujian biasa lah dalam menuntut ilmu kann. ujian yang nak uji tahap mana kefahaman kita belajar selama satu sem ni . ujian ni agak berat lah kan. tapi rasanye ujian biasa ni lagi berat kalau ada ujian lain yg datang sekali dengannya kannnnn. ujian hidup .

mula-mula sakit tekak pastu selsema pastu sambung sakit kepala pulak dan kemuncaknye demam . tapi nasib baik tak seteruk hari tu. bila nak blaja rasa tak semangat langsung padahal tak abes revise lg. dah lah pantang satu bab - bab makan ubat . tapi disebabkan ak nak cpt2 lah sehat yelah kan nak exam. ubat dgn aku mcm isi dgn kuku , aur dgn tebing , sungai dgn perahu , panda dgn rama-rama dan seumpamanye lahh. terbaik kan aku . *serius ak rasa bangga dgn diri sendiri sekarang . well dah hidup 20 tahun kannn.


shak kata demam time exam ni byk hikamhnye. Allah nak bg pelangi kann mestilahh kene hujan dulu.
mak kata pulak demam ni sbb aku byk buat jahat dengan org. Allah nak hilangkan dosa tu.

emmmmm a'ahh kot smlm baru je buat jahat dgn ily - prank bday dy . terbaik lahh . mandi tepung minyak air longkang . tp ak pon kne sekali jugak cume tak dahsyat mcm dy lahh.

bersabarlah dan kuat hadapi ujian . ni semua duniawi . tapi kalau takde duniawi tiadalah ukhrawi kannnn.




ada yang kata ujian ni tanda Allah sayang kat kita . emmm seronok pulak . yelah mesti seronok bila tahu ada yang sayang kita lebih . tinggal kita lah nak sayang Dia sepertimana Dia sayang kita balik :)

January 1, 2013

hey exam

assalamualaikum wbt.

lamanye tak post entry baru #ayatcliche. serius lama kan dah berbulan jugak lah rasanye. dah demam kot aku ni tetibe post entry baru di blog setelah sekian lama tak buat apatah lagi di ambang malam esok final exam. hahaha gelak sendiri. itulah orang kata ilham datang tak kira masa yang penting wifi ada brulah bole buat kannn.



now playing ; ya hanana di wedding irma hasmie

semenjak 2menjak nih suka sgt dengar qasidah ni. tenang je rasanye walaupun nak donlod tu agaklah tak tenang yelah dekat separuh hari baru dapat donlod video 7minit ni. teringat peristiwa hari tu masa tu baru lepas donlod video ya hanana ni . tengah nak dengar lah pastu ada akak mane tah datang bilik nak jual makanan pastu dy kata "ehh dengar apa tu?" - "qasidah" - buat muka terkejut " wahh bagusnye" - haahaha dalam hati 'ehh tetibe rasa baik sgt' . yelah org lain kan bese tengah tgk movie. hahaha -  otomatik terus hilang pahala dengar mnde baik sbb bangga diri melampau.

petang tadi mak call. time tu tgh usha2 fb tengok post mak kat group family wish kitorg (abg abu, kak nisah, abg jipah n including me) nak exam this week. mak always be there for us. sayang mak sgt2. kadang2 sakit perut sikit pon nak bgtw mak sbb apa? rase kalau bgtw mak dpt hilangkan sikit sakit tuh. tulah kehebatan penangan dan kata-kata seorang mak kannn.


mak call tanye esok paper ape pastu esoknye ape. kiranya mak tanye schedule exam lah pastu mak suro tido awal dan pesan2 seorang mak kpd anaknye yg comel lah. haha. then, mak cter knape mak call. rupenye sbb mak rindu kat anak2 nye yelah mood baru lps anta luqman balik asrama. tinggal lah adik sorng kat umah temankan mak bile ayah gi masjid. dari 8 tinggal sorang je. rindu lah pulak nak balik umah. takpe2 cool je lagi 2minggu kita boleh balik rumah dgn gembiranye okeyyy.

untuk sem1 ni final exam aku 5 paper je. JE lah sgt ye haja. hahaha. byk jugak kena baca lagi2 subjek titas. rupenye wahai anda-anda di luar sana sejarah takkan lari drpd anda lps abes spm unless anda pegi obersee (kiut jugak ejaan aku) or lain2 reason lah. tapi "mereka yang tidak mempelajari sejarah akan mengulanginya" ecece . betul kan quote aku ni? maksud aku yg buruk2 lah. kalau zaman kegemilangan tamadun islam kita patut ulanginye lagi kaaaann. penat sebenanye blaja sejarah tamadun2 mcm tu sbb mnghafal kan tapi menarik sbnanye lg2 part sejarah melayu. bab asal usul istilah je dah dekat 7 ke 8 pendapat. menarik okeyy mende tu.

tapi bile masuk part exam. lenguh jugak nak ingat fakta yang punye lah bergunung ganang (bapak melampau hyperbola) ceeeehh sbna'y takdelah sgt. thanx to exam lah sbb without u ak tak paham lah anything in everything yang ak blaja. yeah a bit tough but worth it lah. tapi ak still tak enter button publish kat ats tu pasaipa?? una dah msg ajak turun revise arab sme2 kann.

okeyy - saya otw nak tekan button tu skrg :p

*bittaufik wannajah kwn-kwn sume ! -usimian-slissian-

ehhh lupe nak wish *SELAMAT TAHUN BARU MASIHI* may 2013 make us better than 2012. Jom berazam menjadi mukmin segak @ mukminah yg comel !! (quote mun) ngeee :D

p/s perasan tak info diri kat ats tu pon dah lain . i am twenty now . haha